News Detail

News Detail

Jun 2, 2016

Dijital Kölelik

Category: blog
Posted by: promedia

Bu konuda kesin rakamlar vermek oldukça zor. Kişinin bulunduğu yere, mesleğine ve demografik özelliklerine göre akıllı telefon kullanımı değişiklik gösterebiliyor. Ama yine de farklı ülkelerde yapılan araştırmaların sonuçları çok çarpıcı:

Günümüzde ortalama bir akıllı telefon kullanıcısı;

- Gününün üç saat on altı dakikasını akıllı telefonunu kullanarak geçiriyor.

- Bir haftada ortalama 1,500 kez akıllı telefonunu kullanmak üzere eline alıyor.

- Her 10 kullanıcıdan biri, cep telefonu olmadan kendisini kaybolmuş hissettiğini belirtiyor.

- Kullanıcıların büyük kısmı, kendilerini farkında olmadan cep telefonlarında bir şeyler yaparken bulduklarını ifade ediyor. Kullanıcıların üçte ikisi, Facebook hesaplarına bağlanırken düşünmediklerini söylüyor.

Bir başka araştırmaya göre, ABD’deki tüketicilerin %34’ü telefonları üzerinden gün boyunca e-maillerini kontrol ettiklerini ifade ediyor. Araştırmaya katılanların büyük kısmı günde ortalama 150 kez akıllı telefonlarına baktıklarını bildiriyor.

Türkiye’de ise durum pek farklı değil. 2015 yılındaki bir rapora göre mobil telefon üzerinden günlük ortalama kişi başı internet kullanımı 2 saat 51 dakika.

Mobil iletişimin çalışma hayatına sağladığı esnek çalışma saatleri sayesinde ofis dışından çalışma eğilimi her geçen gün artıyor. Esnek çalışma kulağa her ne kadar hoş geliyorsa da, bıktırıcı mesajlaşma programları sayesinde 24 saat ulaşılabilir olmak ve hiç kesilmeyen e-posta trafiği nedeniyle insanlar yataklarında bile iş hayatının stresinden bir türlü çıkamıyorlar. Gece gündüz, saatlerce akıllı telefonumuzu elimizden düşürmüyoruz ve günde 40 kez e-postalarımızı kontrol ediyoruz. Sabah kalkar kalkmaz yaptığımız ilk şey ve gece yatmadan yaptığımız son şey; e-postalarımıza ve sosyal hesaplarımıza bakmak için akıllı telefonumuzu kontrol ediyoruz. Ya da artık akıllı telefonumuz bizi kontrol ediyor? Ve dijital köleliğe doğru hızla yol alıyoruz.

 

yazar: Feray Alpay
yazar-email: ferayalpay@promedia.com.tr