News Detail

News Detail

Jun 25, 2015

Honeywell TÜRKİYE'NİN ÖZGÜN HELİKOPTERİ İÇİN CTS800 MOTORU SEÇİLDİ

Category: Basın Bülteni
Posted by: promedia

TÜRKİYE’NİN ÖZGÜN HELİKOPTERİ İÇİN CTS800 MOTORU SEÇİLDİ

İstanbul, 19 Haziran 2015 – Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TUSAŞ), Türkiye Hafif Sınıf Özgün Helikopter (TLUH) projesi kapsamında üretilecek helikopterlere CTS800 motoru sağlamak üzere Honeywell ve Rolls-Royce’un %50-%50 ortaklığı ile kurulan Light Helicopter Turbine Engine Company’i(LHTEC) seçti. Paris Havacılık Fuarı’nda Mutabakat Anlaşması imzalandı ve bunaistinaden söz konusu kuruluşlar, helikopterlerde kullanılacak CTS800 motorlarına yönelik anlaşma için görüşmelere başladı.

Proje kapsamında TUSAŞ 5 ton ağırlığında çift motorlu yerli özgün helikopterler geliştirecek. Bu helikopter ilk olarak EASA sertifikasyonundan geçecek. Daha sonra ise görev teçhizatı yüklenerek Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına sunulacak. Projede kullanılacak motorlar Tam Donanımlı Bağımsız Dijital Motor Kontrol Ünitesinin (FADEC) ticari amaçla kullanılan versiyonuyla birlikte, Türkiye’nin şu anda T129 ATAK helikopterleri için ürettiği motorlarla aynı modelde olacak.

Paris Havacılık Fuarı’nda anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan LHTEC Başkanı Daryl Mastin, LHTEC ortaklığının ardında yatan tecrübenin, operatörlere CTS800 motoru konusunda güven verdiğini ve ihtiyaç duyulan her an verecekleri desteğin teminatı olduğunu bildirdi. CTS800'in 200 binden fazla uçuş saati, gelişen global filosu ile helikopter kullanıcılarına sağladığı hafif ve güçlü motor tasarımı ve düşük yakıt kullanımı sayesinde sınıfının tercih edilen motoru olduğunu aktaran Mastin, CTS800'nin dünya genelinde askeri helikopter üreticilerine düşük riskli ve uygun maliyetli motor çözümleri sunduğunu dile getirdi.

Özgül Yakıt Tüketimi (SFC) ve güç/ağırlık oranı konusunda sınıfının lideri olan CTS800 motoru, askeri kullanım için ABD Ordusu, Federal Havacılık İdaresi ve Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı olmak üzere üç farklı kurum tarafından sertifikalandırıldı. İngiltere Ordusunun Lynx Mk9A, Super Lynx 300 ve AW159 model helikopterlerinde kullnılmakta olan motorlar, Mk21A Lynx deniz helikopterlerinin orta ömür modernizasyon programında değerlendirilmek üzere Brezilya Donanması tarafından da tercih ediliyor. CTS800 aynı zamanda Japon ShinMaywa US-2 amfibi arama ve kurtarma uçağında görev yapıyor ve Sikorsky X2 teknoloji gösteri helikopterine de güç veriyor. 

Honeywell Hakkında

Honeywell (www.honeywell.com) havacılık-uzay ürünleri ve hizmetleriyle; yapılara, evlere ve sektöre ilişkin denetim teknolojileriyle; turboşarjlar ve performans malzemeleriyle müşterilere hizmet sunan bir Fortune 100 teknoloji ve üretim lideridir. Honeywell hakkında daha fazla haber ve bilgi için lütfen www.honeywellnow.com adresini ziyaret edin.

# # #

Medya İletişim Birimi:

Honeywell Türkiye

Selçuk Şandan

(216) 5787100

Selcuk.Sandan@honeywell.com