News Detail

News Detail

Oct 20, 2015

INTEL - Intel Security Araştırmasında, Bu Yılın En Tehlikeli Ünlüsü Armın Van Buuren

Category: Basın Bülteni
Posted by: editor

Bu Yıl Dokuzuncusu Yapılan Araştırma, Müzik Aramaları ile Potansiyel Çevrimiçi Riskler Arasındaki Güçlü İlişkiye İşaret Ediyor

Siber suçlular tarafından Türkiye'de en çok Tarkan, Kenan Doğulu ve Murat Dalkılıç isimleri kullanılırken yurtdışında da Britney Spears, Amy Schumer ve Betty White İlk 10'da yerini aldı.

SANTA CLARA, Kaliforniya –Ekim 2015 – Elektronik Dans Müziği (EDM) DJ'i Armin van Buuren, Intel Security'nin çevrimiçi aramalar için en tehlikeli ünlüsü olarak geçen seneki lider olan komedyen ve talk show'cu Jimmy Kimmel'in yerini aldı. Intel Security'nin 9 yıldır kesintisiz olarak gerçekleştirdiği çalışmada, zararlı sitelere çekmek için popüler kültürün hangi ünlülerinin en çok kullanılıp, bir anlamda "en tehlikeli" arama sonuçlarına neden olduğunu ortaya çıkardı. Intel Security Most Dangerous Celebrities™ (En Tehlikeli Ünlüler) araştırması, hangi ünlü isimlerle arama yapan kişilerin virüs ve kötü amaçlı yazılıma daha fazla maruz kalabileceğini ölçtü.

Armin van Buuren, bu listede 1 numaraya yerleşen ilk DJ ve üçüncü erkek ünlü (2014'te ikinci sırada yer alıyordu). Birinci sırada 2008 yılında Brad Pitt ve 2014'te ise Jimmy Kimmel yer alıyordu. Usher ise, 2. sırada yer alan Luke Bryan ve 4. sırada yer alan Britney Spears arasında kalarak 3 numaraya yerleşti. İlk 10'da yer alan diğer ünlüler ise şöyle: Amy Schumer (7. sıra), Betty White (8. sıra), Lorde (9. sıra) ve Nina Dobrev (10. sıra). İlk 10'un yedisinde EDM'den country tarzına, hip hop'tan pop müziğe kadar farklı kategorilerdeki sanatçılar yer alıyor. Araştırmanın Türkiye ayağında ise popçular ön sırada. Siber suçlular tarafından kullanılan isimlerin başında gelen Tarkan'ı (%11.25), Kenan Doğulu(%10.14) ve Murat Dalkılıç(%8.47) izliyor.

Bilişim suçluları her zaman ödül törenleri, televizyon şovları ve film galaları, albüm lansmanları, ünlülerin ayrılıkları ve bunun gibi popüler kültür olaylarına tüketicilerin gösterdiği ilgiyi kendi avantajlarına dönüştürmenin yollarını arıyor. Siber suçlular, durumdan şüphelenmeyen tüketicileri kötü amaçlı yazılımlarla dolu sitelere yönlendirerek şifre ve kişisel bilgilerini çalıp bu ilgiyi kendi çıkarları için kullanıyor.

"Günümüz kültürünün meşgul olması ve gerçek zamanlı bilgiye erişme arzusu nedeniyle, tüketiciler genellikle emniyet ve güvenlik sonuçlarını düşünmeden kendilerine haber ve eğlence içeriklerini hızla sağlayan sitelere tıklıyor" diyen Intel Security güvenlik uzmanı Stacey Conner, siber suçluların, insanları güvenli olmayan ve kişisel verilerin çalınabildiği sitelere girmeye teşvik ederek bu aciliyet ihtiyacını kendi avantajlarına çevirdiğini söylüyor.

Özellikle ücretsiz müzik indirmek veya dinlemek isteyen kişiler risk altında olabilir. Ünlü isimlerin 'free MP4, 'HD downloads,' veya 'torrent' gibi kelimelerle arandığı zaman, internet üzerinde en çok aranan ifadeler haline geldiğini belirten Conner, tüketicilerin yasal kanallarla erişime sunulmayan müzikleri aradığında, hem dijital yaşamları hem de cihazları riske attığını vurgulayor.

Armin Van Buuren Aralamalarında Neredeyse Her 5 Aramanın 1'i Kötü Amaçlı Sitelere Yönlendiriliyor

Intel Security araştırmasına göre; "Armin van Buuren" ile birlikte "free MP4," "HD downloads," veya "torrent" kelimeleri kullanılarak yapılan aramaların sonuçlarına tıklandığında, casus yazılım, reklam yazılımı, spam, oltalama, virüs ve diğer kötü amaçlı yazılımlar gibi çevrimiçi tehditler yarattığı kanıtlanan bir web sitesine yönlendirilme ihtimali neredeyse 5'te 1.

Bu yılki araştırmada Dünya'da en yüksek risk yüzdelerine sahip olduğu belirlenen ilk 10 ünlü şöyle:

Sıralama Ünlü Yüzde
1 Armin van Buuren 17.92%
2 Luke Bryan 17.64%
3 Usher 16.67%
4 Britney Spears 16.39%
5 Jay Z 15.83%
6 Katy Perry 14.86%
7 Amy Schumer 14.72%
8 Betty White 14.03%
9 Lorde 13.61%
10 Nina Dobrev 13.19%

Listenin Üst Sıralarına Doğru Farklı Müzik Tarzlarındaki Sanatçılar Yer Alıyor

İlk onun yedisinde, EDM, country, hip hop ve pop tarzındaki sanatçılar yer alıyor. Britney Spears listede geçtiğimiz yıl 7. sırada yer alırken bu yıl 4. sıraya yükselerek listedeki yerini koruyor. Justin Bieber (11. sıra), Rihanna (12. sıra), Jennifer Lopez ve Kenny Chesney (ikisi de 13. Sırayı paylaşıyor), Selena Gomez (14. sıra), Zendaya (15. sıra), Kanye West (16. sıra), Afrojack ve Miley Cyrus (19. sırayı paylaşıyor) ve Nick Jonas (20. sıra), ilk 10'u yakından takip eden isimler olarak ilk 20'ye girdi.

Kadın Komedyenler

Kadın komedyenler Amy Schumer ve Betty White sırasıyla 7. ve 8. sıralara yerleşerek ilk 10'a girdi. Geçen yılın En Tehlikeli Ünlüsü Jimmy Kimmel, bu yılki listede 26'ya geriledi (Melissa McCarthy ile aynı sırayı paylaşıyor). Listede yer alan diğer komedyenler şöyle: Jimmy Fallon ve Kristen Wiig (27. Sırayı paylaşıyor), Tina Fey (29.sırada) ve Ellen DeGeneres (31. sırada).

Film Çılgınlığı

Bu yıl hiç bir film yıldızı ilk ona girmese de, çoğunu ilk 30'da "sahnede" görmek mümkün: Antonio Banderas (14.sıra), Nicole Kidman (15.sıra), Zac Efron (17.sıra), Natalie Portman (18.sıra), Sandra Bullock (19.sıra), Jennifer Lawrence (20.sıra), Kate Mara (22.sıra), Penelope Cruz (27.sıra), Rooney Mara (28.sıra), Scarlett Johansson, Jessica Alba ve Naomi Watts (29. sırayı paylaşıyor).

Talk Şovlar

Nina Dobrev (10.sıra) dışında başrolü paylaşan Paul Wesley (18.sıra) ile birlikte televizyon yıldızları Sofia Vergara (21.sıra), Laverne Cox ve Lucy Hale (23. sırayı paylaşıyor), Kylie Jenner (24.sıra) ve Kim Kardashian (28.sıra) listeye giren isimler arasında.

Kendinizi Nasıl Daha İyi Koruyabilirsiniz:
• Üçüncü taraf linklerine tıklarken dikkat edin. İçeriğe doğrudan içerik sağlayıcıların resmi web sitelerinden erişmelisiniz. Örneğin, Amy Schumer'ın son programını bulmak için ComedyCentral.com'u ziyaret edebilirsiniz.

• Riskli siteler veya linklere girmeyin ve sizi iş işten geçmeden uyaran bir web koruması kullanın. Son dakika haberleri için sadece resmi haber sitelerini kullanın.

• Sadece bilinen ve yasal sitelerden video indirin. Güvenmediğiniz bir web sitesinden hiçbir şey indirmeyin— özellikle de video. İzlemek istediğiniz haber videolarının çoğunu resmi video sitelerinde kolaylıkla bulabilirsiniz, üstelik indirmenize de gerek kalmaz.

• "HD downloads" (HD indir) için arama yaparken dikkatli olun. Bu terim şimdiye kadarki virüslere en çok açık olan arama terimi. Video veya dosya indirmek için arama yapan tüketiciler, kötü amaçlı yazılım gibi güvenli olmayan bir içeriği bilgisayarına yüklememek için çok dikkatli olmalı.

• Tüm mobil cihazlarınızı her zaman şifreyle koruyun. Şifre koruması kullanmazsanız ve telefonunuz çalınırsa veya kaybolursa, cihazı eline geçiren herkes çevrimiçi kişisel bilgilerinize erişebilir.

• "Oturum açmayın" veya diğer bilgileri vermeyin. Özel bir içeriğe erişmek için sizden kredi kartı, e-posta, ev adresi, Facebook üzerinden oturum açma gibi bilgilerinizi isteyen bir mesaj, metin veya e-posta alırsanız veya bunu isteyen bir üçüncü taraf web sitesini ziyaret ederseniz, bu bilgileri vermeyin. Bu talepler, kimlik hırsızlığına yol açabilecek yaygın oltalama taktikleridir.

• McAfee® WebAdvisor yazılımı gibi bir araç kullanarak çevrimiçi arama yapın. Bu yazılımlar kullanıcıları kötü amaçlı web sitelerini ve tarayıcı tehditlerine karşı koruyor. Yazılımın tamamlayıcı versiyonu www.mcafee.com/mcafeewebadvisor adresinden indirilebilir.

Ayrıntılı Bilgi İçin:
• Araştırma hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki kaynaklardan faydalanabilirsiniz:
o Gary Davis'in blog gönderileri: https://blogs.mcafee.com/consumer/most-dangerous-celebrities-2015
o Toni Birdsong'un blog gönderileri: https://blogs.mcafee.com/consumer/how-a-music-or-celebrity-search-can-wreak-havoc-for-families
o Basın bültenleri: http://www.mcafee.com/us/about/news/2015/q3/20150929-01.aspx
o Twitter: Çevrimiçi güvenlik güncellemeleri ve ipuçları için @IntelSecurity hesabını takip edebilirsiniz. 2015'in En tehlikeli Ünlülerini tartışmak için #RiskyCeleb etiketini kullanabilirsiniz

• Web gezginleri son tüketici tehditleri ve güvenli çevrimiçi yaşam ipuçları hakkında bilgi almak için www.facebook.com/intelsecurity üzerinden Intel Security Facebook sayfasını ve McAfee Security Advice Center'ı ziyaret edebilir.
• Haberlerde gördüğünüz önemli bir olay veya ünlü hakkında bilgi aramak istiyorsanız, evinizde kullanılan tüm cihazlarda McAfee LiveSafe™ service, gibi hizmetleri kullanarak koruma altına aldığınızdan emin olun. Bu tür araçlar çoğu bilgisayarı, Mac'i, tableti ve akıllı telefonu korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca akıllı telefonunuzu veya tabletinizi çoğu kötü amaçlı yazılıma karşı daha iyi korumak için kötü amaçlı yazılım tespit programı McAfee® Mobile Security de kullanabilirsiniz.

Araştırma Metodolojisi
Bu araştırma, bir ünlünün ismini ve yaygın olarak aranan terimleri (aşağıda belirtilen) içeren arama sonuçlarında ortaya çıkabilecek riskli sitelerin sayısını belirleyen ve söz konusu ünlünün toplam risk yüzdesini hesaplayan SiteAdvisor® site reytingleri yardımıyla McAfee® WebAdvisor kullanılarak gerçekleştirildi. McAfee SiteAdvisor teknolojisi, kullanıcıların kötü amaçlı web sitelerine ve tarayıcı tehditlerine karşı korunmasına yardımcı oluyor. SiteAdvisor teknolojisi ise neredeyse bulduğu her İnternet sitesini test ederek derecelendiriyor ve web sitesinin risk düzeyini göstermek için kırmızı, sarı ve yeşil ikonlar kullanıyor. Reytingler, otomatik web sitesi testleri yapan ve Internet Explorer, Chrome, Safari ve Firefox ile çalışabilen patentli ileri teknoloji kullanılarak belirleniyor.

Armin van Buuren için arama yapmak amacıyla "Armin van Buuren," "Armin van Buuren HD downloads," "Armin van Buuren free MP4," ve "Armin van Buuren torrent" kelimeleri kullanılırken listedeki her ünlü için benzer kelimeler kullanıldı. Sonuçlar, bir kullanıcının bu kelimeleri kullanarak yaptığı aramaların tüm sonuçlarına tıkladığında karşılaşacağı çevrimiçi tehditlere yakalanma riskini yüzde olarak gösteriyor. Riskli olduğu düşünülen sitelere tıklayan ve fotoğraf ile video gibi içerikleri bu sitelerden indiren hayranlar yüksek ihtimalle virüs ve kötü amaçlı yazılımları da indirebilir.

Intel Security Hakkında
McAfee'yi bünyesine katan ve daha da güçlenen Intel Security, Security Connected stratejisi, donanımla geliştirilmiş güvenliğe yönelik yenilikçi yaklaşımı ve eşsiz Küresel Tehdit İstihbaratı ile, dünya genelinde ticari ve kişisel kullanıma yönelik sistemleri, ağları ve mobil cihazları koruyan proaktif, kanıtlanmış güvenlik çözümleri geliştirmeye odaklanmıştır. Intel Security, McAfee'nin deneyimini ve uzmanlığını Intel'in yenilikçiliği ve kanıtlanmış performansı ile birleştirerek, güvenliği her mimarinin ve her bilgisayar platformunun vazgeçilmez bir bileşeni haline getirmektedir. Intel Security'nin misyonu, herkese dijital dünyada güven ve emniyet içerisinde yaşama ve çalışma güvenini vermektir. www.intelsecurity.com.

Hiçbir bilgisayar sistemi mutlak olarak güvenli değildir.

###
Not: Intel, Intel Logosu, ABD'de ve/veya ülkelerde Intel Corporation'ın markalarıdır. McAfee, McAfee LiveSafe ve McAfee logosu, ABD ve/veya diğer ülkelerde McAfee Inc. veya iştiraklerinin markalarıdır.

* Diğer ad ve markaların, başka hak sahiplerine ait olduğu iddia edilebilir.

© 2015 Intel Corporation