“Bakliyatın Hayatımızdaki Yeri, Sağlık ve Beslenme Avantajları” konusunda düzenlenen atölye çalışmasına katılan Diyetisyen Dilara Koçak; “Bakliyatlar yüksek protein, yüksek lif içermesi ve yağ içermemesi sebebiyle beslenmemizin önemli bir parçası, özellikle glüten hassasiyeti olanlar için de iyi bir seçenek. Geleneksel kuru fasulye, nohut ve mercimeğimiz çok lezzetli ama biraz daha farklı tariflerle tüketimi arttırmak ve toplumun geneline yaymak büyük önem taşıyor. Bu anlamda bakliyat unuyla yapılan tariflerin geliştirilmesini de bir beslenmeci olarak çok değerli buluyorum. Bu sebeple bakliyat yılının da gönüllü elcisi olarak bakliyatı anlatmak ve duyurmak üzere yaptığımız çalışmalar bana mutluluk veriyor.” Dedi.
Etkinliğe katılan Prof. Dr. Murat Aksoy, günlük yiyeceklerimizin karbonhidratlardan, yağlardan ve proteinlerden oluştuğunu vurgulayarak; “Protein seçenekleri arasında da hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarını tercih edebilirsiniz. Peki bitkisel kaynaklı proteinlerin bize getirdiği avantajlar nelerdir? Özellikle hayvansal kaynaklı proteinlerle karşılaştırdığımız zaman bitkisel kaynaklı proteinler yağ içermediği için kalp ve damar hastalıkları açısından daha avantajlı görünüyorlar. Özellikle bu yılın bakliyat yılı olduğunu da öngörürsek, mutlaka yiyeceklerimiz içinde protein kaynakları içerisinde özellikle bakliyat ürünlerini tercih etmek gerek” dedi.
Etkinliğe katılım gösteren bir diğer diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar ise bakliyatın mutfaklara mutlaka daha sık girmesi gerektiğini belirtti ve “En basta karın bölgenizdeki yağlanmadan kurtulmak, diğer taraftan iç organlarınızdaki yağlanmayı azaltmak ve tabi ki iştahınızı yönetmek, en çok da bağırsaklarınıza destek olmak için bakliyat tüketmelisiniz. Çünkü bakliyat yiyen vücutta hem bağırsaklar mutlu, hem de sizler de daha mutlusunuz.” dedi.
Dilara Koçak’tan Bakliyatlı İtalyan Pizza
Malzemeler
250 gr Un
250 gr Pişirilmiş Nohut Unu
60 gr Zeytinyağı
1 adet Yumurta
12 gr tuz
450 ml Su
25 gr Maya
Yapılışı
Un dışındaki malzemeler, unun ortasında boşluk açılarak ve bu boşlukta karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Karışımın mayalanması için beklenir. Mayalanma işlemini gözlemledikten sonra bu bulamaç un ile karıştırılarak hamur yoğrulur ve ele yapışmayacak seviyeye gelene kadar yoğurma işlemine devam edilir. Ardından şekil verilen hamura arzu edilen üst malzemeler eklenir. 140 derecelik fırında 15-20 dakika pişirilir.
Afiyet olsun
Daha fazla sıra dışı tarif için www.bakliyatye.com
“Bakliyat İle Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Projesi 2015 Yılı Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı Kapsamında Yürütülmektedir.”