“Yaptığınız işe yoğunlaşın”
Tüm organik üreticilerin, konvansiyonel tavuk üretimiyle ilgili karalayıcı bir açıklama yapmaktan özenle çekindiği sektörde; bilgiden yoksun bu tip yanlış demeçlerin, yalnız organik tavuk sektörüne değil tüm beyaz et sektörüne zarar verdiğinin altını çizen Sümerli “Türk organik markaları, bu yanlış bilgilendirmelere rağmen büyümesine devam ediyor ancak yapılan yanlış bilgilendirmeler hepimize pazar kaybettiriyor. Organik tavukla değil elinizdeki işi daha iyi yapmakla uğraşın.” dedi.
“Organik tarım; her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir”
Sümerli: “Organik üretim yeni bir kavrammış gibi sunuluyor ancak ülkemizde 1980’li yıllarda başlayan, mazisi eski bir üretim şeklidir. Hatta ülkemizde üretilen organik gıda ürünlerinin halen %80’i Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Organik tarım; insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde hiçbir kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır”
“Bizden korkmak yerine işinize odaklanın”
“Çok zor ve emek yoğun bir iş yapıyor, organik tarımın daha erişilebilir olması için çalışıyoruz” diyen Sümerli, BESD-Bir üyesi kurumları daha duyarlı olmaya davet etti. “Organik tavuk pazarı, her geçen gün büyüyor ancak daha henüz konvansiyonel tavuk pazarının binde biri büyüklüğünde! Hep beraber nasıl daha sağlıklı ve verimli üretim yapabiliriz diye kafa yormalıyız ” açıklamasında bulundu.
Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) Başkanı Sümerli organik tarımı konvansiyonelden ayıran 4 temel konuya değindi:
Organik ürünleri diğer konvansiyonel ürünlerden farklılaştıran en temel konu toplum sağlığını koruyan Ar-Ge süreçleri, hayvan refahını ön planda tutan üretim anlayışı ve denetlemedir. Organik ürünlerde temel olan denetlemedir. Organik tavuklar GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) içermeyen tamamen organik ve az miktarda doğal yemlerle besleniyor. Doğal yemler de aynı şekilde GDO ve kalıntı analizlerinden geçiriliyor. Organik tarımda; GDO’suz, hormonsuz, zirai gübre kullanmaksızın, ilaçsız ve herşeyden önemlisi katkı maddesiz üretim yapıyoruz.
Organik ürünler, ülkemizde T.C Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sertifikasyon kuruluşları tarafından sertifikalandırılmakta ve her aşaması denetlenmektedir.
Organik gıda üretilecek tarlanın organik sertifikası alması için en az 2 yıl hiç bir tarım ilacı ve kimyasal maddeye maruz bırakılmamış olması gerekiyor. 2 yılın sonunda yapılacak toprak ,su ve hava analizleri ile teyit alınmaktadır. Organik beslenme, tarım ilacı kalıntıları, hava ve su kirliliği gibi çevresel toksinlerle karşılaşmamızı önemli ölçüde engellemiş oluyor. Organik ürünlerin bu kriterler göz önünde bulundurarak diğer üretim şekillerinden ayrı tutulması gerekiyor.
Hiçbir sentetik ve kimyasal madde içermeden üretilen ve her aşaması denetlenen organik ürünlerin ambalajları üzerindeki Bakanlığımızın ve sertifikalandırma kuruluşunun logoları ispatlarıdır.
Detaylı Bilgi İçin: http://www.orguder.org.tr/